Info

Lessen in Internationale dans

Dansschool Enequist verzorgt lessen in Internationale Dans: dans en muziek uit verschillende culturen. De danslessen worden in Boazum gegeven – een dorp tussen Sneek en Leeuwarden. Vanaf 4 jaar kunnen kinderen lessen volgen, maar er zijn ook jongerengroepen en een volwassenen groep. De afgelopen jaren dansten de verschillende groepen onder meer dansen uit Europa (van Nederland, Ierland tot Turkije), Azië (Indonesië, China en India), Afrika (van Kenia tot Zuid-Afrika), Noord- en Zuid-Amerika (onder meer Mexico en Argentinië).

Hier kunt u een opname zien van een optreden van de jongerengroepen met een Bhangra choreografie (India) in De Harmonie in Leeuwarden, tijdens de Dag voor de Amateurkunst. Voor andere filmpjes, zie het fotoalbum.

Interesse in dans en muziek uit andere culturen staat bij ons voorop. De dansvormen uit de verschillende werelddelen tonen een grote variatie, wat Internationale dans zo ontzettend leuk maakt: het is altijd weer anders! Ook komen de leerlingen in de lessen in aanraking met de kleding, de gebruiken en feesten die met deze dansen verbonden zijn. Op de dansuitvoering dansen alle groepen in kostuums die bij de dansen horen. Bij Turks dansen onze leerlingen dus met hoofddoek, terwijl ze met Servisch en Hongaars de haren gevlochten hebben en Indiaas en Afrikaans op blote voeten dansen: elke cultuur heeft zijn eigen gebruiken, die nauw met de dansen verbonden zijn.

Daarnaast vinden wij het sociale aspect van het dansen minstens even belangrijk. Door de verschillende vormen van dans, waarbij je op meerdere manieren moet samenwerken, leren onze leerlingen vrij te zijn ten opzichte van elkaar. Als je in paren danst, ook voor de kleinsten, in kringdansen en in rijdansen is samenwerken vanzelfsprekend. Niemand is belangrijker dan de ander, elke leerling in de groep is een even belangrijke schakel in het geheel.

We hebben niet alleen leerlingen uit heel Friesland, maar ook uit Groningen komen dansers naar onze dansschool.

Docenten

De danslessen worden door Margreet Enequist-Bos en Anne-Wietske Enequist gegeven.

Margreet Enequist-Bos (1953) studeerde in 1975 af aan het conservatorium en voltooide haar dansopleiding Internationale Dans in 1981. Vanaf 1971 geeft zij al muziek- en dansles. Ze is gespecialiseerd in Hongaarse en Zweedse dans en kinderdans. Hiervoor heeft zij vele cursussen in binnen- en buitenland gevolgd. In 1977 kocht zij de oude lagere school in Boazum, en sindsdien is hier haar dans- en muziekschool gevestigd. Daarnaast geeft zij les als muziek- en dansdocente aan de R.K. basisschool Sint Maarten te Bolsward (met 554 leerlingen de grootste katholieke basisschool van Friesland).

Anne-Wietske Enequist (1985) studeerde in juni 2006 ook af aan de Kaderopleiding Internationale Dans te Rotterdam, dezelfde dansdocenten opleiding die Margreet gevolgd heeft.

Kostuums

Bij optredens dansen de groepen altijd in kostuum, zoveel mogelijk in kleding die bij de dansen hoort. De meeste kostuums worden in eigen beheer gemaakt. Het kostuumteam bestaat uit Jeltsje Stenekes, Klaasje Rienstra, Margreet, Anne-Wietske en Majken Enequist. Wij hebben onder andere kostuums voor dansen uit: Hongarije, Turkije, Bulgarije, Zweden, Griekenland, Israël, Kroatië, Servië, Roemenië, Ierland, India, Indonesië, Rusland, Mexico, Nederland, Rock ‘n Roll, en Albanië.

  decoratie-poppetjes