Info

AMV en blokfluit lessen

De lessen AMV (Algemene Muzikale Vorming) worden gegeven aan kinderen vanaf groep 4 van het basisonderwijs. Als muziekinstrument wordt de sopraanblokfluit gebruikt, of het sopraanklokkenspel. De AMV-cursus duurt twee jaar. In de muzieklessen is het in de eerste plaats de bedoeling dat de kinderen door samen te spelen echt plezier beleven in muziek. Daarnaast biedt de tweejarige cursus de basis om daarna elk ander instrument te gaan bespelen, of door te gaan met blokfluitlessen. De kinderen leren de eerste beginselen van de muziek in maat, ritme, notatie en muziekgevoel. Vanaf oktober gaan de leerlingen blokfluit of klokkenspel spelen. Na verloop van tijd begeleiden de leerlingen elkaar zelfs op xylofoon, bongo en conga tijdens de lessen.

De AMV en blokfluitlessen worden gegeven door Margreet Enequist-Bos. Margreet Enequist-Bos (1953) studeerde in 1975 af aan het conservatorium te Leeuwarden en volgde lessen aan het Orff-instituut van het Mozarteum in Salzburg, met als specialisatie Orff-instrumenten en kinderdans. Aan het conservatorium studeerde ze Schoolmuziek A en dwarsfluit, met als bijvakken: blokfluit, zang en piano. Van 1986 tot 1996 zong ze in het koor van het Frysk Orkest, wat daarna het NNO werd. Tevens voltooide ze haar dansopleiding Internationale Dans in Nederland in 1981 (zie de afdeling dans).

Vanaf 1971 geeft zij al muziek- en dansles. Hiervoor heeft zij vele cursussen in binnen- en buitenland gevolgd. In 1977 kocht zij de oude lagere school in Boazum, en sindsdien is hier haar dans- en muziekschool gevestigd. De afgelopen decennia gaf ze aan verschillende scholen muziek- en dansles, oa aan het Bogerman College en de ds. Lucas Fockensschool (LOM) te Sneek, en aan de basisscholen in Jorwerd, Rauwerd en Sybrandaburen. Ook leidde ze diverse kerk- en kinderkoren, o.a. in Oosterwierum en in Sneek. Nu geeft zij les als muziek- en dansdocente aan de R.K. basisschool Sint Maarten te Bolsward, waar ze het Sint Maarten schoolkoor leidt.